Friday, February 18, 2011

Ubah Nasib Bersama Puan Nora Penipu

 






















Monsun-biz.com atau Pn. Nora boleh dikatakan sebagai Hot Topic yang menghangatkan trafik blog & forum kini. Yang tertipu, menipu dan serah diri untuk ditipu semua meluahkan kata-kata dan kritik masing masing.

Saya suka membaca blog2 & forum2 yang mengaitkan perniagaan Monsun-biz dan Puan Nora. Saya adalah bekas pekerja Business Intergrated Resources Sdn Bhd yang telah lama berhenti kerja tetapi masih mengikuti perkembangan bisnes ini dari semasa ke semasa. Saya pasti, anda semua baru mengenali syarikat ini setelah bisnes Monsun-biz di lancarkan atau mungkin setelah wujud beberapa speaker2 baru yang mempamerkan iklan2 MIRSB di dada-dada akhbar terutamanya Harian Metro.


Zubir, Bukanlah seorang Datuk atau Dato’ sepertimana yang digelarkan. Terkejut beruk jugak bila baca dalam paper berkaitan dengan Filem Gentayangan yang di pasarkan di web seperti di Gua.com.my Zubir dah pakai nama Datuk. Datuk yang ada cucu pun dia tak pass ni kan pula Datuk pangkat.

Beliau adalah pemilik BIR (Business Intergrated Resources Sdn Bhd) yang telah memperkenalkan Mobile Income pada 2006. Ketika itu Mobile Income sudah pun memjalinkan satu hubungan erat dengan Everworks dimana BIR menjual pakej2 yang dibina oleh Everworks. Mereka menjual pakej aplikasi SMS Gateway yang dikenali sebagai Callcenter yang mana pengasas asalnya adalah En Nazri (Whizz Portal/ bekas Timb. Presiden Mobile Income sebelum Pn. Nora). Perniagaan Callcenter telah HIT jualan yang sederhana sehinggalah Puan Nora muncul sebagai agen Mobile Income bermodalkan RM500. Setelah berkenalan antara
Zubir dan Puan Nora, Zubir telah menggunakan Puan Nora sebagai alat menjanakan pendapatan. Dengan kapasiti kerja dan strategi yang luarbiasa milik Puan Nora, BIR telah mencapai satu angka pendapatan yang amat lumayan. Namun, Puan Nora hanya sebagai seorang agen biasa hanya memperolehi komisyen sahaja.

Bimbangkan Pn Nora keluar atau menyertai syarikat lain,
Zubir telah menawarkan Pn Nora syer di syarikat. Tetapi setelah setengah tahun beroperasi, Zubir masih tidak masukkan nama Pn Nora di syarikat dengan alasan masih banyak masalah yang belum di selelsaikan. Pada ketika itu Zubir membela 2 orang sahabatnya iaitu Dr. Wan Khairul Anwar dan Azmi. Mereka ini kaki joli. Oleh kerana bebanan tanggungan mereka ini lah, Zubir menjadi manusia yang zalim. Wang syarikat surut bak air di sinki dan dengan tak segan silu, Zubir memohon agar En. Nazri membuat pinjaman dengan along. Setelah wang diperolehi,… En Nazri telah di tuduh sebagai orang yang tak bertanggungjawab kerana merosakkan reputasi syarikat dengan meminjam dari Along. Pelbagai fitnah telah dilemparkan kepada Nazri sehinggakan Nazri malu untuk berniaga. Fara Tech yang di miliki isteri si Nazri pun mendapat tempias dari fitnah tersebut. Setelah Nazri di pecat, Zubir telah menawarkan jawatan Nazri kepada Pn Nora. Kebetulan pada masa itu, jumlah jualan Pn Nora amatlah luarbiasa. Setelah dipujuk rayu, Pn Nora telah bersetuju menggantikan tempat yang di kosongkan tadi.

Dengan kesungguhan dan keazaman untuk menjadi jutawan dan telah tersemat di hati Pn Nora, bila beliau berjaya nanti akan di bantu siapa sahaja yang susah untuk menjadi senang; Puan Nora lagi sekali mencipta rekod jualan yang tak pernah di sangka2 oleh
Zubir. Kali ini Zubir dah mula tamak. Di keluarkan semua wang dari syarikat (termasuklah duit hasil collection SMS dari pelanggan) dan di tuduh pula pegawai akaun yang bernama Za mengeluarkan duit tersebut. Berbulan2 di bawa cerita dongeng mengatakan si Za melesapkan duit tersebut. ( Yang herannya kenapa dia tak buat laporan Polis?? Kalau betul si Za melesapkan wang syarikat… sedangkan minah tu hanyalah pekerja biasa sahaja).

Kini alasan semakin kukuh untuk merosakkan nama seorang lagi sahabatnya yang mulakan perniagaan ini. Sufian…. di suruhnya Sufiah berhutang dengan along untuk cover expenses syarikat…

Oleh: MatBond

Rujukan Sumber:

www.uzairubiah.com
wanwannabe.blog.xfresh.com

2 comments:

emisjba5076 said...

ya ramai yang telah terperdaya dgn monsun biz.macam2 yang telah kenala saya ikuti bengkel mirsb/pn nora talk.tapi lihat apayang telah jadi dengan kenalan saya.perbalahan suami isteri berlaku,dan mereka hampir bercerai.namun sang isteri itu berkerja,berpendidikan serta berpengatahuan telah dapat menghidu tentang tentang penipuan itu.Namun sang suami mungkin telah termakan pujuk rayu serta kemewahan palsu ,maka ia meneruskan niatnya untuk menjadi jutawan segera,namum sebenarnya hanya miskin segera.para pembaca harus sedar tentang kuasa instinc seorang isteri.allah telah bagi mereka sedikit kelebihan ,andainya anda seorang isteri yang luhur,jujur serta meletakkan segala rahsia yang berlaku adalah kekuasaan allah yang maha esa lagi maha mengetahui.........

ILAJ SOY said...

Salam,

Kepada mereka yang inginkan kekayaan dengan cepat beringat-ingatlah bahawa kekayaan akan datang dengan sendirinya sekiranya kita yang bernama insan ini terus berusaha dan fokus di atas setiap pekerjaan atau perniagaan yang dijalankan dengan jujur dan ikhlas....Insyaallah Allah akan mengurniakan kekayaan di dunia dan akhirat akhirnya. Semoga kita semua berhati-hati terhadap si penipu ini dan banyakkanlah berdoa sekiranya kita ditimpa musibah.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...